Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
10
09
Dennis Mensink
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Dennis Mensink
Dossier: Inkoop
Soort:

Wereldwijd CPO-onderzoek: procurement eindelijk volwassen?

Hoe reageren CPO’s op de huidige economische omstandigheden? Wereldwijd onderzoek van Capgemini wijst op kortere planningen en een hogere druk tot kostenreductie. Maar ook op meer aandacht voor leveranciersmanagement.

In het snel veranderende economische klimaat is het belangrijk om trends in beeld te brengen en te begrijpen, én om grensoverschrijdend te denken. Daarom heeft Capgemini de Global CPO Survey 2009 gehouden, waarvan de resultaten vorige week naar buiten kwamen. Het onderzoek legt de sleutelstrategieën bloot die CPO’s hanteren om deze economische meltdown te weerstaan. En dat wat een intensievere focus behoeft tijdens de volgende economische cyclus. Aan deze derde wereldwijde studie naar kwesties en uitdagingen van vooraanstaande inkopers werkten 166 multinationals mee. De respondenten werken op het niveau van senior supply chain manager of CPO, in alle belangrijke sectoren.

Procurement planning horizon
Hoeveel invloed heeft het huidige economische klimaat? Er is geen ontkomen aan: 67 procent van de respondenten gaf aan dat de omstandigheden op dit moment een grote of zeer grote (respectievelijk 28 en 39 procent) impact heeft op hun activiteiten en doelen. Slechts 4 procent meldde dat het geen enkel effect op de bedrijfsvoering had (voor de volledigheid: 17 en 12 procent gaven een ‘gemiddelde’ of ‘kleine’ impact aan). In het licht daarvan is het ook niet verbazingwekkend dat langetermijnplanningen massaal zijn omgegooid. De procurement planning horizon blijft slechts bij 32 procent van de bedrijven op de lange termijn gericht. Bijna de helft van de bedrijven (48 procent) zei dat de planning nu op de middellange termijn gericht is, met een focus zowel op overleven als de toekomst. Een vijfde van de bedrijven heeft de procurement planning zelfs verschoven naar de korte termijn, met een sterk accent op “overleven”!

Hoe lang nog?
Een interessante vraag die de CPO’s hebben beantwoord is: ‘Hoe lang denken jullie dat deze economische crisis gaat duren?’. Daaraan gekoppeld was ook nog eens de vraag: ‘Wanneer denken jullie dat de prijzen van commodities terugkeren naar hun vroegere niveaus?’ Het bleek dat vrijwel niemand geloofde dat binnen een termijn van zes maanden alles naar het oude terugkeert (de publicatie van het onderzoek is gedateerd op 1 oktober, de omslag noemt simpelweg ‘september’). 75 Procent van de CPO’s gelooft dat de huidige economische condities nog minstens een jaar zullen aanhouden, tot het midden of einde van 2010. Ook denkt driekwart van de ondervraagden dat de prijzen van commodities na een jaar zullen terugkeren naar de originele niveaus van voor de recessie.

Targets opgehoogd
Bezuinigingen worden overal doorgevoerd en uiteraard kijken bedrijven kritisch naar hun inkoopapparaat. Komt er te veel druk te staan op inkooporganisaties om te besparen? In het rapport van Capgemini klinkt bijna een opluchting door – op een andere manier valt het eigenlijk niet te interpreteren. De targets zijn weliswaar bijgesteld, maar kennelijk niet zo hoog als gevreesd. Om het rapport te citeren: ‘Meer dan 85 procent van de respondenten werken met bezuinigingstargets van minder dan 10 procent, met een significante average return on investment in termen van behaalde bezuinigingen. Hoewel, vergeleken met de resultaten uit 2008 zijn de targets opvallend verschoven van de categorie “minder dan 5 procent” naar “6-10 procent”. Dat geeft de toenemende druk om tot kostenreductie te komen weer.’ Bij 70 procent van alle inkooporganisatie zijn de targets het afgelopen jaar opgehoogd. 

Volwassen rol procurement?
Resultaten uit dit derde CPO-onderzoek waren ook: een wijdverbreide verkorting van de planningstermijnen en een grotere focus op tactische doelen. Een groot deel van de CPO’s meldde bijvoorbeeld dat op hen het beroep werd gedaan om bestaande contracten te heronderhandelen ‘in een poging om spend terug te brengen en de verminderde vraag weer te geven’.
Ook gaven de onderzoeksresultaten een grotere aandacht op leveranciersmanagement weer, omdat bedrijven proberen in te springen op de dreiging van faillissementen bij hun leveranciers. De CPO’s gaven tevens aan dat er meer aandacht kwam voor procurement binnen de multinationals. De onderzoekers van Capgemini denken dat dit voortkomt uit de behoefte om beter samen te werken met stakeholders, interne klanten, leveranciers en end-user groepen om tot samen tot lagere kosten te komen in het eindproduct. Een logische slotvraag is dan ook: zou de economische crisis dan, hoe zuur uiteraard voor iedereen die erdoor getroffen is, het begin markeren van een volwassen rol van procurement in organisaties?

Dennis Mensink
Door Dennis Mensink
Dennis Mensink schreef in het verleden onder meer voor titels als NRC Handelsblad, AD en FEM en coördineerde verschillende corporate uitgaven. Momenteel combineert hij het mooie redactiewerk met het ondernemerschap bij Functioneel Wit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.