Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
07
10
Redactie
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Redactie
Dossier: NEVI
Soort:

Werkgelegenheid bereikt hoogste niveau in twee jaar

Zoetermeer, 1 juli 2010 – De NEVI PMI® was 55.9 in juni. Dit wijst opnieuw op een duidelijke verbetering van de bedrijfsomstandigheden in de sector. De PMI is nu al negen maanden achter elkaar positief.

Opnieuw stegen de orderaantallen aanzienlijk, waarbij de orders uit het buitenland iets meer toenamen dan het totale aantal orders. De bedrijven breidden hun productieomvang flink uit, zij het minder dan in de afgelopen zeven maanden. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam gestaag toe. Tegelijkertijd daalde de voorraad gereed product enigszins.

De bedrijven namen meer personeel aan: de bescheiden groei van de werkgelegenheid was de grootste in twee jaar. De voorraad ingekochte materialen groeide licht. De inkoopactiviteiten namen flink toe en de levertijden voor grondstoffen en halffabricaten werden aanzienlijk langer.
Zowel de inkoop- als verkoopprijsinflatie zwakte iets af, maar bleef fors.

Drie deelindexen uitgelicht:

Productie index
Voor de derde opeenvolgende maand was de groei van de productieomvang bij Nederlandse productiebedrijven minder groot dan in de maand ervoor. Deze laatste stijging was de kleinste van de afgelopen acht maanden, maar wel nog behoorlijk. Van de panelleden noteerde 28% een hogere productieomvang vergeleken met mei. De respondenten gaven aan dat zij de productieomvang hadden uitgebreid als gevolg van het toegenomen aantal ontvangen nieuwe orders.


 

Nieuwe export orders index
De seizoensmatig aangepaste Nieuwe export orders index daalde in juni opnieuw. Het laatste cijfer was het laagste sinds november vorig jaar. Desondanks bleef de index duidelijk boven de geen verandering grens van 50.0, wat wijst op een behoorlijke groei. De gegevens wijzen er bovendien op dat de stijging van het aantal ontvangen nieuwe orders uit het buitenland groter was dan de toename van het totale aantal orders. Er zijn aanwijzingen in het rapport dat de export werd gestimuleerd door de zwakke koers van de euro. Dit was vooral het geval bij orders van klanten uit de VS.

Verkoopprijs index
De druk op winstmarges als gevolg van hogere inkoopkosten leidde er in juni toe dat de Nederlandse producenten hun verkoopprijzen voor de vierde opeenvolgende maand verhoogden. De verkoopprijsinflatie was aanzienlijk en lag boven het onderzoeksgemiddelde van voor de crisis. De stijging was echter voor de tweede opeenvolgende maand minder groot dan in april toen het hoogste niveau in negentien maanden werd genoteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.