Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
19
11
12
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Rosa de Buisonjé
Dossier: Economie
Soort:

Werkgevers in verzet tegen social return in aanbestedingen

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat het bedrijfsleven niet geschikt is als re-integratiebedrijf. De organisaties reageren hiermee op de social return- contractvoorwaarde in aanbestedingen van de overheid

Dit melden ze in het Noordhollands Dagblad, naar aanleiding van een aanbesteding door de gemeente Zaanstad. Social return als contractvoorwaarde geldt bij veel aanbestedingen boven de 250 duizend euro en heeft als doel uitkeringsgerechtigden en arbeidsgehandicapten aan werk te helpen bij een regulier bedrijf. Een bedrijf heeft de keuze om geld in een fonds voor re-integratie storten, of om deze mensen aan te nemen.

Arbeidsmarktbeleid
VNO-NCW laat in de krant weten deze maatregel een slechte ontwikkeling te vinden. “Je mengt aanbestedingen nu met arbeidsmarktbeleid. Deze twee verhouden zich niet met elkaar”, stelt Mariet Feenstra, secretaris aanbestedingen bij de werkgeversorganisatie.
Ze maakt zich daarnaast zorgen over kleine bedrijven die hier niet aan kunnen voldoen.

Gemeente Zaanstad is momenteel volop in overleg over het social return-voorstel. Voor kleine bedrijven stelt de gemeente voor dat zij tien procent overmaken naar het werkfonds. “Zo betalen ondernemers voor iets dat niet in het aanbestedingstraject thuishoort”, aldus de secretaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.