Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
20
11
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

‘Wetgeving betalingen moet worden aangescherpt’

‘Wetgeving betalingen moet worden aangescherpt’

Het voornemen van Heineken, Randstad, FrieslandCampina en Jumbo om hun leveranciers sneller te betalen, is in de ondernemerskring positief ontvangen. Toch hamert brancheorganisatie ONL van Hans Biesheuvel erop dat er meer maatregelen nodig zijn. Er is volgens de organisatie ‘een grotere stok’ nodig om het probleem rondom late betalingen echt op te lossen. De wetgeving moet worden aangescherpt.

De Nederlandse bedrijven maakten woensdag bekend dat zij kleine mkb-bedrijven voortaan binnen de wettelijke termijn van 30 dagen gaan betalen. Zij tekenden hiervoor een manifest. Het is de bedoeling dat uiteindelijk honderden grote bedrijven hun betalingsbedrag verbeteren, waardoor bij het mkb geld vrijkomt voor investeringen. Het duurt nu gemiddeld 42 dagen voordat een factuur wordt betaald, dat schrijft FD.nl.

Nobel streven
“Het is op zichzelf een nobel streven”, zegt Hans Biesheuvel. “Het is goed dat er vanuit vier grote bedrijven een expliciet commitment wordt uitgesproken om het mkb eerder te betalen. Het is alleen de vraag of dit op lange termijn gaat werken. Door ook wettelijk de positie van het kleinbedrijf te versterken, komen gezonde verhoudingen nog meer in zicht.”

Initiatiefnota
ONL heeft samen met het CDA een initiatiefnota ingediend om de grote bedrijven, die regelmatig te laat betalen, aan te pakken. Bij overschrijding van een betalingstermijn van zestig dagen moeten ze een rente betalen van 8,15%. Minister Kamp heeft al aangegeven niet achter dit idee te staan. Hij stelt dat dit zeer zelden voorkomt en dat er al voldoende wettelijke instrumenten zijn om betalingen af te dwingen. De nota van CDA en ONL wordt in januari in de Tweede Kamer besproken.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Reacties:

  • Marcel Bressers | 21-11-2015 om 11:28

    Inderdaad een goede ontwikkeling om het MKB meer financiële ruimte te bieden door een ‘snellere’ betaling. Ik ben het niet eens met Hans Biesheuvel dat het ‘een nobel streven’ is, maar dat de ‘grote’ organisaties het zelf moeten inzien dat het MKB vaak de katalysator voor grote bedrijven is en dat zij vaak de kolen uit het vuur halen als de ‘grote’ organisatie weer eens door interne communicatiestoring in de problemen is gekomen. Als je het mij vraagt is regelgeving helemaal niet nodig en zouden we met z’n allen volwassen genoeg moeten zijn om het MKB op de juiste waarde te schatten.

  • M.J. | 23-11-2015 om 13:43

    Waarom een manifest tekenen waarin je aangeeft wat je toch al moet doen., namelijk betalen binnen 30 dagen. Het zou mooi zijn geweest als men echt een statement had willen maken en aan zou geven om nog sneller te gaan betalen. Dan laat je pas echt je goede wil zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.