Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
11
10
Marc Prins
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Marc Prins
Dossier: Inkoop
Soort:

Wie verleent gedoogsteun aan inkoop?

Gedogen is iets typisch Nederlands. Het woord kent vertalingen in het Engels: to permit of to tolerate. Maar als beleid is het toch zeer Nederlands. Een mooie Nederlands-Nederlandse om-schrijving is “niet optreden tegen iets wat eigenlijk niet mag”. Een heel andere insteek dan de Engelsen met hun “permitteren of tolereren”. Het meest fameuze voorbeeld van gedogen is natuurlijk het softdrugs beleid in Nederland. Internationaal onuitlegbaar maar altijd goed voor een paar stevige grappen. Kijk Pulp Fiction er maar op na. Recent is er echter een nieuw en prachtig hoofdstuk over gedogen bijgeschreven. Het kabinet Rutte-Verhagen gaat aan de slag: een minderheidskabinet dat kan rekenen op “gedoogsteun” van een derde partij buiten de rege-ring. Met deze woordkeuze gaat iedereen er dus vanuit dat het kabinet Rutte-Verhagen iets gaat doen “wat eigenlijk niet mag”. De partij die dit gedoogt, geeft aan hier niet tegen op te wil-len treden.

Wat het kabinet vooral wil doen, is orde op zaken stellen in de overheidsfinanciën. Dat zal ge-paard gaan met tal van ombuigingen, ingrepen en bezuinigingen. De gedachte erachter is ken-nelijk dat de twee minderheidspartijen zoveel vertrouwen in zichzelf hebben om dit voor elkaar te krijgen, dat zij slechts steun zoeken van een derde partij op onderdelen.

Hier komt de analogie met een inkoopafdeling om de hoek kijken. Een inkoopafdeling van nu heeft ook veel vertrouwen in zichzelf; het vak is professioneel in aanzien gestegen. De uitdagin-gen van menig organisatie zijn legio. De oplossing en de bijdrage van inkoop hieraan spreken voor zich. De kennis is aanwezig, de tools zijn bedacht, dus waar kan het nog mis gaan? Pre-cies waar het voor Rutte-Verhagen ook mis kan gaan. Wie steunt op cruciale momenten onpo-pulaire maatregelen? Met moderne uitdagingen als inkoopbesparingen en invoering van con-tractmanagement kom je aan heilige huisjes. Wanneer de organisatie roept tegen het hoofd in-koop dat iets niet kan niet of mag, is er behoefte aan gedoogsteun.

De oplossing ligt hiermee voor iedere professionaliserende inkoop organisatie voor de hand. Zoek een gedoogsteunpartner. Iemand of een groep in de organisatie, buiten inkoop, die niet zal optreden tegen de impopulaire maatregelen die nu eenmaal onvermijdelijk zijn met een pro-fessionele aanpak van inkoop. Met voldoende gewicht in de organisatie om effectief steun te bieden. Hoe vindt je zo’n partner? Door goed te kijken naar de belangen van de ander. Pas hierop je eigen agenda aan en verzeker je op die manier van steun. Is dit raar? Neen, inkoop is een ondersteunende taak die kan bijdragen aan een scala van andere doelstellingen. De keuze is reuze. Het is geen zwakte, het is gedogen. En dat is helemaal terug op de agenda. Het ge-doog kabinet schrijft niet alleen parlementaire geschiedenis maar ook een nieuw hoofdstuk in de managementliteratuur. 

Marc Prins
Door Marc Prins
Marc Prins, 1024x768 Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} is managing consultant bij Benefit Inkoopadviesgroep BV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.