Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
03
07
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: Global
Soort:

WMO houdt gemoederen flink bezig

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) houdt de gemoederen nogal bezig in aanbestedingsland. De rechtzaken zijn niet meer op ??n hand te tellen en De Volkskrant deed nog wat olie op het vuur. Een artikel over de WMO maakte duidelijk dat de aanbestedingen de gemeenschap minimaal 42.5 miljoen euro kost. De landelijke ochtendkrant heeft dit laten inventariseren door brancheorganisaties ActiZ en BTN.


Een grote oorzaak van dit alles is dat alle gemeenten verschillende eisen stellen aan de zorg. De thuiszorgbedrijven worden hierdoor gedwongen keer op keer een aparte offerte te maken. De kosten hiervan worden betaald met premiegeld uit de AWBZ-verzekering. De gemiddelde kosten per aanbesteding zijn volgens Actiz 12.500 euro.

De WMO heeft ervoor gezorgd dat de lokale overheden verantwoordelijk zijn voor het verzorgen van huishoudelijke hulp. Dit werk besteden ze aan zorgorganisaties. De verwachtingen zijn dat de kosten nog zullen gaan stijgen. doordat de grootste uitgaven pas worden gedaan nadat de gunning binnen is. De gemeenten laten in een reactie echter weten dat de eerster ervaring met WMO positief zijn.

De ervaringen dragen volgens de lokale overheden bij aan het professionaliseren van zowel de zorg als het aanbestedingstraject. De problemen komen volgens hen voort uit de korte voorbereidingstijd en onervarenheid van de zorgkantoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.