Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
04
14
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Economie
Soort:

Zee of binnenwater? Veerdiensten ruziën over Waddenzee

Is de Waddenzee echt een zee of juist een binnenwater? Het antwoord op deze vraag gaat bepalen welke veerdienst mensen van en naar de Waddeneilanden mag vervoeren.

Volgens een zwaarwegend advies van advocaat-generaal Nils Wahl van het Europese Hof van Justitie is de Waddenzee een zee en geen binnenwater. Het is zeer aannemelijk dat zijn advies over enkele maanden door het Europese Hof wordt overgenomen. Aanleiding voor deze rechtsgang is een klacht van onder meer de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) die een gunning voor de veerdienst naar dit eiland in 2011 naar Rederij Doeksen zag gaan.

Onderhandse gunning
De overheid was bij deze aanbesteding van mening dat een onderhandse gunning was toegestaan, aangezien de Waddenzee in feite een Nederlands binnenwater zou zijn. Ook de veerdiensten naar andere Waddeneilanden werden onderhands gegund. EVT was het hier niet mee eens en kreeg bijval van het gerechtshof in Den Haag, dat in januari bepaalde dat EVT mag blijven varen op Terschelling. Daarmee herriep het een uitspraak van de rechtbank in dezelfde plaats, die juist bepaalde dat de veerboten van EVT vanaf 1 februari aan de ketting moesten blijven.

Europese cabotageregels
Het geschil tussen overheid en de klagers draait nu om de definitie van een ‘binnenwater’. Door een denkbeeldige ‘stippellijn’ die de grens vormt tussen de Noordzee en de Waddenzee, zouden Europese cabotageregels niet van toepassing zijn. Deze regels staan bepaalde vormen van protectionisme toe. Advocaat-generaal Wahl gaat niet mee in deze redenering. Ook andere uitzonderingen – het aantal gevaren kilometers zou te beperkt zijn – zijn volgens hem niet van toepassingen op de Waddenzee. Bovendien, zo vindt Wahl, berust de naam Waddenzee “niet enkel op toeval”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.