Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
09
13
Peter Streefkerk
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2
Door Peter Streefkerk
Dossier: Economie
Soort:

Zelfs de paus houdt zich bezig met inkoop

Vlak voor zijn reis naar Brazilië heeft Paus Franciscus een commissie ingesteld die hem gaat adviseren over het hervormen van de financiële en economische activiteiten van het Vaticaan. De adviezen moeten er onder meer toe leiden dat het inkoopbeleid van producten en diensten en het beheer van het Vaticaans bezit transparanter worden. 


Wel of geen inkoopervaring

Dit maakte het Vaticaan onlangs bekend. In de commissie zitten zeven leken en één geestelijke. Niet bekend is of er iemand met kennis en ervaring op het gebied van inkoop deel uitmaakt van de commissie en of het Vaticaan over een afdeling inkoop beschikt. Het Vaticaan kent wel een ‘Administratie van de goederen van de Apostolische Stoel’, een ‘Prefectuur van de economische aangelegenheden van de Heilige Stoel’ en een ‘Raad van Kardinalen ter bestudering van de organisatorische en economische problemen van de Heilige Stoel’.

Advisering inkoopbeleid in verlengde reorganisatie
De net benoemde commissie gaat nauw samenwerken met de groep kardinalen die in opdracht van de paus al bezig is met het reorganiseren van de Curie, het centrale bestuursapparaat van de Rooms-Katholieke Kerk. Recentelijk kwamen de Curie en de bank van het Vaticaan, het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), onder Franciscus’ voorgangers al diverse keren door schandalen in opspraak.

Niet aanbestedingsplichtig

Het Vaticaan is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het grondgebied wordt geheel omsloten door de stad Rome, waardoor het een enclave binnen Italië is. Het Vaticaan, ook wel bekend als Vaticaanstad, is geen lid van de Europese Unie, maar neemt wel deel aan diverse internationale organisaties. Het Vaticaan valt derhalve niet onder de werkingssfeer van de Europese aanbestedingswetgeving en is niet aanbestedingsplichtig.

Peter Streefkerk
Door Peter Streefkerk
Peter Streefkerk is mede-eigenaar van Starck Training & Development en Respect Inkoopconsultancy. Hij houdt zich bezig met interim management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van de boeken Inkopen voor Dummies, Inkoop en een groot aantal artikelen over inkopen. Volg Peter op Twitter.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.