Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
06
11
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Onderzoek
Soort:

Zelfstandige inkoper is man, veertiger en HBO-opgeleid

Zelfstandig ondernemen als inkoper, wie doet dat nou? De onlangs gepubliceerde resultaten van de SEPP Enquête geven veel duidelijkheid over het hoe en wat van deze zo ‘ongrijpbare’ beroepsgroep.

Over de SEPP-enquête van de groep Self Employed Purchasing Professionals hebben wij reeds een aantal malen bericht. Marktverwachtingen, meningen over bemiddelingsbureaus en een enquête onder deze bureaus zelf passeerden al de revue. Toch zijn er nog een aantal interessante feiten en cijfers die we niet achter willen houden. Want wie zijn dat nu, die inkoopprofessionals die ervoor kiezen als zelfstandige door het leven te gaan?

Vooral mannen
Van de 306 uitgenodigde (aspirant-)leden van SEPP vulden 183 zelfstandigen de enquête in. De gemiddelde zelfstandige (althans, de SEPP’ers) is man en tussen de tussen 40 en 50 jaar oud, zo blijkt. Deze leeftijdsgroep levert liefst 50,8 procent van de respondenten. Slechts 14,8 procent is vrouw, waaruit we voorzichtig de conclusie trekken dat het vooral mannen zijn die voor een bestaan als inkoopzelfstandige kiezen.

Hoog opgeleid

De groep is over het algemeen goed tot zeer goed opgeleid. Meer dan de helft (55 procent) heeft een hbo-opleiding gevolgd en ook het Wetenschappelijk Onderwijs (40 procent) is goed vertegenwoordigd. Niet verrassend is dat een groot deel (51,9 procent) een bedrijfskundige achtergrond heeft. Naast een gedegen opleiding beschikken de zelfstandigen vaak over een flink aantal jaren inkoopervaring. 55,1 procent zit langer dan drie jaar in het inkoopvak en slechts 5,9 procent is korter dan drie jaar in het vak actief. Vaak zijn ze in loondienst begonnen, want bijna de helft (58,1 procent) is korter dan drie jaar zelfstandig ondernemer. Vaak werken professionals vanuit een eenmanszaak (55,3 procent), maar ook de B.V. is populair als bedrijfsvorm (38 procent).

Opdrachtgevers steeds internationaler
De groep zelfstandigen vergeet niet in eigen kennis en kunde te investeren. 53 procent volgde de afgelopen twaalf maanden een training, vrijwel altijd over inkoop- en contractmanagement. Europees aanbesteden wordt vaak genoemd, want veruit de meeste opdrachten voeren zelfstandigen uit bij de overheid. Deze sector is goed voor 48,3 procent van de opdrachten. Daarna komt de profit-sector, met een aandeel van 31,4 procent. Ondanks de voorspelde daling in overheidsopdrachten denkt men in de toekomst in dezelfde branche te gaan werken als waar men nu in bezig is, al is er wel een duidelijke trend te ontwaren met een steeds internationalere blik. Nu al focust men zich voor een groot deel van de opdrachten (21,1 procent) op België. Daarmee ligt ook een stijging van de toekomstige en maximaal aanvaardbare reistijden in het verlengde hiervan. De gemiddelde enkele reis is nu al meer dan een uur. Overnachten is dan ook geen enkel probleem, vindt ongeveer een derde van de respondenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.