Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
31
07
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Inkoop
Soort:

Ziekenhuizen kopen samen apparatuur en hulpmiddelen in

Acht universitaire ziekenhuizen gaan hun inkoop van pacemakers en ICT-apparatuur bundelen. Zo willen ze scherper inkopen bij fabrikanten. De ziekenhuizen hopen binnen drie jaar 60 miljoen euro op jaarbasis te besparen. Om dit te kunnen realiseren, zijn de academische ziekenhuizen lid geworden van de Duitse inkooporganisatie GDEKK. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Begin dit jaar bleken fabrikanten van medische apparaten de grootverdieners in de zorgsector te zijn. Zij boekten in 2015 een winst van 1,8 miljard euro, wat beduidend meer is dan de winst van farmaceutische ondernemingen die geneesmiddelen verkopen. Politieke partijen drongen, na het zien van deze cijfers, erop aan dat ziekenhuizen meer gezamenlijk inkopen. Op dit moment kopen de acht ziekenhuizen 3 procent van hun apparatuur en hulpmiddelen gezamenlijk in. Over drie jaar moet dat gestegen zijn tot 30 procent.

Medicijnen inkopen
De universitaire ziekenhuizen zijn al begonnen met de gezamenlijke inkoop van hulpmiddelen voor thuisbeademing en postbezorging. Uiteindelijk willen de ziekenhuizen ook gezamenlijk medicijnen inkopen. Dat is een complexere ambitie, omdat bijvoorbeeld ziekenhuisapothekers en zorgverzekeraars daar ook bij moeten worden betrokken.

Besparing tijdens aanbesteden
Gerwin Meijer is programmamanager van de federatie van de acht universitaire medische centra, de NFU. Hij verwacht, bij de gezamenlijke inkoop van apparatuur en hulpmiddelen, een aanzienlijke besparing door een efficiënter aanbestedingstraject. Universitaire medische centra moeten bij de inkoop vaak een Europese aanbesteding doen. Dit kost al gauw 500 uur werk. Door gezamenlijk in te kopen kunnen de ziekenhuizen die acht keer 500 uur terugbrengen naar bijvoorbeeld één keer 1000 uur.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.