Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
09
07
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door webmaster
Dossier: E-procurement
Soort:

Ziekteverzuim in vijfentwintig jaar gehalveerd

Het ziekteverzuim in Nederland is in de laatste vijfentwintig jaar met ruim de helft verminderd. Tussen 1980 en 2005 is er een afname van 10 procent. Nog steeds is het verzuim onder vrouwen hoger dan onder mannen. hoewel het verschil kleiner is geworden.Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) als een van haar conclusies in het rapport Beter aan het werk. dat vandaag werd gepubliceerd.


De daling in het ziekteverzuim is volgens het SCP vooral iets van de laatste jaren. de verwoede pogingen om het verzuim terug te brengen in de jaren ervoor ten spijt. Een deel van de daling is te danken aan de slechtere economische situatie van 2001. Wanneer de werkloosheid met 1 procentpunt stijgt. neemt het verzuim met gemiddeld 0.25 procentpunt af.


Arbeidsongeschikt

Het aantal werknemers dat arbeidsongeschikt werd bevonden is teruggelopen van 13 op de duizend in 2001 naar 4.5 per duizend in 2006. Tegelijkertijd is de arbeidsdeelname van mensen met een arbeidhandicap gedaald van 44 procent in 2000 naar 40 procent in 2005. Het SCP trekt daaruit de conclusie dat werkgevers minder bereid zijn geweest om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Omdat werkgevers tegenwoordig langer doorbetalen bij ziekteverzuim. denkt het SCP dat werkgevers ‘de handen vol hebben aan hun eigen zieken en arbeidsongeschikten en niet staan te springen om nieuwe arbeidsgehandicapten


De kans om na arbeidsongeschiktheid weer aan het werk te komen is volgens het SCP min of meer gelijk gebleven. Over het effect van de re-integratietrajecten concludeert het SCP dat meer mensen aan het werken blijken te zijn gekomen zonder het traject te hebben gevolgd. Ook zou het re-integratietraject de uitkeringsduur verlengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.