Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
08
15
Jasper Mattijssen
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2
Door Jasper Mattijssen
Dossier: Column
Soort:

Zijn uw contracten “in balans”?

Zijn uw contracten “in balans”?

Steeds meer zaken die wij als Procurement professionals inkopen of leasen, hebben een (mogelijke) impact op het financial statement van de organisatie waar wij voor werken. De aan interpretatie onderhevige regels vanuit IFRS (International Financial Reporting Standards) zijn daarbij zeer interessant om als leidraad te gebruiken in het volgende gesprek met uw financiële stakeholder. Bij hoe veel van uw contracten heeft u al de afweging gemaakt hoe de financiering moet zijn, mede met het oog op de balans van de organisatie? Worden uw lease contracten momenteel gekwalificeerd als “financial lease”, waarbij een operating lease of commodity contract veel beter past bij het concept dat u in een contract heeft ondergebracht (of andersom)? Hoe zorgt u voor een “optimale” waardering van uw gekochte activa bij implementatie van uw contracten? Een belangrijke vraag daarbij is, in hoeverre is accounting betrokken bij de contracten die u sluit en is iedereen op de hoogte van de (financiële) gevolgen van het sluiten van dit contract?

In veel gevallen zijn er (on)gewenste gevolgen aan de manier waarop een contract wordt gekwalificeerd. Zo dient een financial lease terug te komen op uw balans, terwijl dit bij een operating lease of commodity contract niet het geval is. Of dit een voor- of een nadeel is, is afhankelijk van besluitvorming en strategie vanuit Finance. Is de solvabiliteit van de organisatie gezond, of is deze naar de visie vanuit Finance te laag/hoog? In dat geval kan het (operationeel) leasen in plaats van (huur)koop een interessante optie zijn voor uw bedrijf, zonder dat u hier extra kosten voor hoeft te maken. Een “vendor managed inventory” is daarom vanuit mijn idee niet enkel vanuit operationele kosten een interessant topic, maar ook vanuit working capital, de balans en daarmee de financiële strategie van de organisatie. Onderstaande punten zijn zaken waar aandacht aan besteedt moet worden, zeker in het geval van een lease:

 • De lease wordt eigendom na het einde van de leasetermijn.
 • De organisatie heeft de mogelijkheid tot het kopen van het geleasete materiaal, tegen een prijs die significant lager is dan de marktwaarde van dat materiaal.
 • De leasetermijn is het grootste deel van de levensduur van het desbetreffende materiaal.
 • De waarde van alle leasetermijnen zijn gelijk aan de waarde van het materiaal.
 • Het geleasete materiaal is van zo’n gespecialiseerde aard, dat dit enkel door uw organisatie gebruikt kan worden of dat een ander bedrijf deze enkel kan gebruiken na significante wijzigingen aan te brengen.

Zonder al te veel in detail te treden, is het belangrijk om het verschil van de diverse kwalificaties en de impact hiervan te leren (h)erkennen om zo van meer toegevoegde waarde te kunnen zijn voor uw financiële stakeholder en een breder aspect van de organisatie waarvoor u werkt.

Jasper Mattijssen
Door Jasper Mattijssen
Inkoopadviseur bij Benefit

Reacties:

 • Anoniem | 24-08-2015 om 09:33

  Open deuren festijn , wat zonde van de tijd van de lezer en de auteur

 • Anoniem | 30-08-2015 om 16:55

  Beste,

  Dank voor de reactie! Jammer dat de column voor u niet handig was om te lezen. Er zijn echter via andere kanalen een hoop positieve reacties binnen gekomen, mede met betrekking tot de aanstaande IFRS updates welke naar verwachting begin 2018 effectief worden (IFRS 9, 12 en 15). Graag zou ik daarom horen waar u wellicht moeite mee heeft of simpelweg onvoldoende tijd voor heeft om uit te (laten) zoeken. Uiteraard kan dit anoniem. Ik zal mij hier vervolgens in verdiepen voor een volgende column. Alvast dank voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Jasper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.