Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
29
07
15
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Zilveren Kruis start inkoopcollectief dure medicijnen

Zilveren Kruis start inkoopcollectief dure medicijnen

Zilveren Kruis wil samen met andere zorgverzekeraars dure geneesmiddelen inkopen. Momenteel worden er gesprekken gevoerd om hen aan te laten haken bij het inkoopcollectief, waaraan inmiddels twintig ziekenhuizen deelnemen. “Wij vinden de aansluiting van meerdere verzekeraars van groot belang. Het is een deel van de oplossing om met elkaar de toegankelijkheid en betaalbaarheid van dure geneesmiddelen te waarborgen”, aldus Zilveren Kruis tegen Zorgvisie.

Sinds begin dit jaar koopt het inkoopcollectief TNF-alfaremmers in. Aan TNF-alfaremmers wordt in Nederland ongeveer 450 miljoen euro omgezet. De kortingen die worden bedongen, kunnen flink oplopen, omdat in februari het patent op infliximab (Remicade) is verlopen. De zorgverzekeraar wil nog niet aangeven hoeveel er tot nu toe is bespaard. Zilveren Kruis gaat echter uit van een miljoenenbesparing. Uitbreiding naar andere geneesmiddelen zal voorlopig nog niet plaatsvinden.

Groeiende rol verzekeraars
Dat medicijnen zeker goedkoper kunnen, vindt ook Rob van der Kolk, directeur inkoop AMC. “Pak Pfizer, deze leverancier heeft het afgelopen jaar 43% netto winst behaald op een omzet van 38 miljard euro. Dat bedrijf is twee keer zo groot als alle Nederlandse ziekenhuizen bij elkaar.” Van der Kolk ziet grote voordelen van de groeiende rol van verzekeraars. “Als ziekenhuis ben je relatief klein, in vergelijking met de grote spelers waar je mee te maken hebt, zoals leveranciers en verzekeraars. Eigenlijk zouden verzekeraars zich er wat meer mee moeten bemoeien en ons helpen om de kosten in de gezondheidszorg naar beneden te brengen.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.