Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
12
11
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Kristel Hurenkamp
Dossier: Economie
Soort:

Zo geef je MKB kans op overheidsopdrachten

MKB Nederland pleit al jaren voor het vergroten van de kansen voor MKB-bedrijven als het gaat om het uitvoeren van overheidsopdrachten. De invloed van deze belangengroep is duidelijk te merken sinds de nieuwe Aanbestedingswet, dat zegt Hans Dussel, senior consultant van DPA Supply Chain.

Tachtig procent van de aanbestedingen door gemeenten wordt door een MKB-bedrijf gewonnen. “Maar als je kijkt naar totale inkoopwaarde, dan kopen veel gemeenten toch voor zeer substantiële bedragen bij grote leveranciers of multinationals in”, aldus Dussel op de site gemeente.nu. Dit gebeurt vaak onbewust. Procedures zijn complex, niet proportioneel en onvoldoende transparant, waardoor MKB’ers weinig kans maken of er niet aan beginnen. “Met een aantal eenvoudige stappen in het inkoopproces kun je als gemeente je markt van aanbieders verruimen en bijdrage aan het stimuleren van het MKB leveren zonder wet- en regelgeving te overtreden.” Volgens Dussel draait het in de nieuwe aanbestedingswet allemaal om proportionaliteit. Meer evenwicht in gevraagde garanties en de hoeveelheid concurrentie en inschrijflast zou voor een veel beter inkoopresultaat zorgen.

Proportioneel en simpel
Dussel heeft voor gemeenten een aantal adviezen. Allereerst moeten zij een procedure zoeken die proportioneel is en eenvoudig, zodat MKB-bedrijven meer kans maken op opdrachten van de gemeente. “Gemeenten moeten met eigen verklaringen werken in plaats van bewijsstukken. Beperk de set eisen en wensen, vraag om één referentie in plaats van vier en vraag alleen om financiële garantstellingen en inzicht in omzet en resultaatcijfers als deze essentieel zijn voor de uitvoering van de opdracht.” Is een opdracht erg groot, dan doen gemeenten er goed aan te werken met onderaannemers of de opdracht in te delen in percelen. Bovendien blijkt ook dat een inschrijver nog te vaak een aanbestedingsdocument van tientallen pagina’s door moet nemen. Volgens Dussel kan dit efficiënter. “Al die pagina’s bestaan veelal uit procedurele zaken waar niet kernachtig staat geformuleerd wat er nu eigenlijk geleverd of gerealiseerd moet worden.” Uiteraard is het ook belangrijk de kosten en omvang van de procedure zo laag mogelijk te houden, want iedereen is gebaat bij zo laag mogelijk administratieve lasten en een snel resultaat.

“Kortom”, zegt Dussel, “een passende procedure met proportionele eisen levert een grotere kans op goede leveranciers. Het verhoogt de kans op innovatie, versterkt meestal de concurrentie en daarmee goede prijs/kwaliteit-verhouding. En mocht die goede leverancier toevallig een MKB-bedrijf uit de regio zijn, dan versterkt dat het lokale ondernemerschap en werkgelegenheid.”

Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.