Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
04
10
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Inkoop
Soort:

Zo koopt Apple de iPad in

De iPad is het nieuwe wonderkind op de computermarkt. Tenminste, zo moet de geoliede marketingmachine van Apple ons doen geloven. Hoeveel betaalt het bedrijf eigenlijk aan leveranciers voor de onderdelen?

Consumenten in de elektronicamarkt gaan helemaal om voor de nieuwe iPad tabletcomputer van Apple (marktprijs: 499 dollar). Inkopers, en zeker degenen die vaker met elektronica te maken hebben, zijn meer geïnteresseerd in wat er ‘achter de iPad’ gebeurd. Twee marktonderzoeksbureaus, iSuppli en UBM TechInsights maakten een analyse van de componenten en kosten van de iPad. Dat gaf een mooi inkijkje in de keuken van Apple.

Om te beginnen is er het geheugen van de iPad. Zowel Samsung als Toshiba leveren geheugencomponenten, allebei tegen een afgesproken prijs van 29,50 dollar. Van de Koreaanse vrienden bij LG Display komt het TFT-LCD scherm, het duurste onderdeel in de iPad. Het vertegenwoordigd ruim een kwart van de waarde op de stuklijst. Het op één na duurste onderdeel is de touch-screen module (Wintek, 30 dollar), dat 12 procent van de waarde vertegenwoordigd. De batterij (Amperex Technology) kost Apple 21 dollar. Verschillende onderdelen in de iPad komen overigens ook voor in iPod Touch, wat een effect kan hebben op de bevoorrading op de lange termijn.

Totaalkosten
Maar hoeveel kost het dan om een iPad te maken? Het totaal van de materialen en productiekosten bedraagt 259,60 dollar. Daarvan zijn de productiekosten maar 9 dollar. De materiaalkosten (250,60 dollar) vormen het leeuwendeel van het bedrag. Voor Apple ietwat tegenvallend, want in februari schatte het bedrijf de kosten van de BOM (Bill of Materials – de stuklijst) nog op 219,35 dollar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.