Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
08
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Inkoop
Soort:

Zorgaanbieder ontevreden over inkoop verzekeraar

Zorgaanbieder ontevreden over inkoop verzekeraar

Zorgaanbieders zijn ontevreden over de zorginkoop door verzekeraars. Dit heeft te maken met de dalende tarieven en minder grote contracten. Dat schrijft Zorgvisie naar aanleiding van een inventarisatie van de NZa naar de zorginkoop in 2015 en 2016.

Aanbieders ervaren onder andere weinig ruimte om te onderhandelen. Zo staat in het onderzoek dat afspraken over volumes van cliënten niet onderhandelbaar zijn, terwijl cliëntstromen in de praktijk wel veranderen.

Inkoopproces arbeidsintensief
Daarnaast zijn er grote verschillen in de wijze waarop verzekeraars zorginkoop hebben ingericht. Dit maakt het inkoopproces arbeidsintensief, stellen de zorgaanbieders. Ook stellen verzekeraars volgens het onderzoek tegenstrijdige eisen en houden ze te weinig rekening met de verschillen in doelmatigheid tussen aanbieders.

Bijcontracteren
Aanbieders zijn ook ontevreden over het bijcontracteren in 2015. Vorig jaar werd al vrij snel duidelijk dat een deel van de zorgaanbieders niet uit zou komen met de contracten die waren afgesproken, omdat er meer patiënten waren dan was ingeschat. De onvrede heerst, omdat verzekeraars pas wilden bijcontracteren nadat er media-aandacht was gezocht.

Financiële positie
Meer dan de helft van de zorgaanbieders geeft aan dat de financiële positie eind 2015 is verslechterd ten opzichte van een jaar eerder. Bij 38 procent is de positie gelijk gebleven en 9 procent is erop vooruitgegaan. Een derde van de ondervraagden verwacht dit jaar een verdere verslechtering.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor Inkopers-café zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@inkopers-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.