Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
08
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Zorgen over dalende koperprijs

Zorgen over dalende koperprijs

Op de Londen Metal Exchange kostte een ton koper in juli nog 7300 dollar. Sindsdien is de prijs ruim 20% gedaald naar 6000 dollar. Dat is een forse daling voor een metaal dat vaak gezien wordt als een barometer van de wereldeconomie.

Economen denken nog altijd met schrik terug aan 2008. Op het hoogtepunt van de crisis daalde de koperprijs in een half jaar 50%. Warren Peterson, grondstofexpert bij ING, laat in het Financieel Dagblad weten dat het nu zo een vaart niet zal lopen.

Angst
Peterson stelt dat de dalende koperprijs nu niet gedreven door economische problemen, maar door angst. Handelaren vrezen dat het handelsconflict tussen de VS en China zal leiden tot importtarieven waar een groot aantal producten last zal hebben. Hierdoor daalt volgens Peterson ook de prijs van andere basismetalen, zoals zink.

Staking
Peterson geeft aan dat het best mogelijk is dat het handelsconflict tussen de VS en China verder zou kunnen escaleren. De tot nu toe aangekondigde tarieven kunnen volgens hem echter de huidige daling van de koperprijs niet rechtvaardigen. Ontwikkelingen in Chili zouden bovendien de prijs weer omhoog kunnen stuwen. In La Escondida, de grootste kopermijn ter wereld, dreigt immers net als vorig jaar een arbeidersstaking.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.