Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
03
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Koen Bugter
Dossier: Inkoop
Soort:

Zorghuis halveert energiekosten in drie maanden

38 zorginstellingen hebben in drie maanden 200.000 euro aan energiekosten bespaard. Dit gebeurde tijdens de wedstrijd: Energiestrijd Zorghuizen. Instellingen streefden ernaar om hun energieverbruik terug te dringen. De wedstrijd werd georganiseerd door ‘goede doelen,’ als Urgenda en Habion. De winnaar, Zorghuis Sint Petrus, zag de energierekening dalen met 55 procent. Dat schrijft FMM.nl.

De besparingen mochten geen negatieve impact hebben op het comfort van de bewoners. Zorghuis Sint Petrus uit Boekel realiseerde desondanks een kostenbesparing van 20.000 euro en is daarmee de winnaar. Het zorghuis bespaarde 286 euro per bewoner.

Warmtetransportpomp
De wedstrijd gaf inzicht in hoe zorginstellingen kunnen besparen. Zo waren besparingen het resultaat van verschillende maatregelen. De verwarming iets lager, tijdschakelaars op de verlichting en het beter instellen van technische installaties zijn een greep uit de maatregelen. Zo bespaarde het beter afstellen van een warmtetransportpomp omgerekend al 400 euro per jaar.

Bewustwording
“Volgens de initiatiefnemers is er een bewustwording gerealiseerd die blijvende resultaten oplevert. Als alle 1900 Nederlandse zorghuizen soortgelijke besparingen toepassen, leidt dat tot een potentiële besparing van ruim 10 miljoen euro’’, aldus initiatiefnemers Urgenda en Habion.

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Reacties:

  • Anoniem | 24-03-2015 om 14:08

    Chapeau,

    Mooi dat op een dergelijke manier er zoveel geld bespaard kan worden dat dan weer op een andere manier ingezet kan worden voor de zorg. Nu maar hopen dat de energiebedrijven niet met hogere tarieven komen om de directiesalarissen te kunnen blijven betalen, want in de graaicultuur zullen de energiebedrijven natuurlijk niet zomaar genoegen nemen met een mogelijk verlies aan inkomsten van 10 miljoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.