Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
30
06
14
Kristel Hurenkamp
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
3
Door Kristel Hurenkamp
Dossier: Onderzoek
Soort:

Zorginstellingen kunnen half miljard besparen met inkoop

Als zorginstellingen beter zouden samenwerken bij de inkoop van zorg, zou dat jaarlijks minimaal 500 miljoen euro kunnen besparen.

De versnippering in de inkoopsamenwerking is nu zo groot dat daardoor enorme inkoopvoordelen gemist worden. Er kan dus nog flink worden bespaard op de totale uitgaven van 54 miljard euro door alle zorginstellingen. Het blad Zorgvisie meldt dit.

Duitsland geeft het voorbeeld
Recent stelde de NMa (de huidige Autoriteit Consument & Markt) al dat de zorginkoop professioneler en transparanter kan worden georganiseerd. In de Nederlandse gezondheidszorg zijn nu meer dan 40 inkoopsamenwerkingsverbanden actief. In Duitsland is dat veel efficiënter en daardoor goedkoper georganiseerd. Daar koopt ongeveer 80 procent van de totale zorgsector gezamenlijk in.

Kristel Hurenkamp
Door Kristel Hurenkamp
Kristel Hurenkamp

Reacties:

 • Anoniem | 07-07-2014 om 09:56

  Eens!
  En er zou wellicht nog meer voordeel te halen zijn door (een verdere) professionalisering van de inkoopfunctie. Vb. Contract Compliance of beheersing van het P2P proces.

 • Anoniem | 08-10-2014 om 23:12

  Waar komt die 80% vandaan? En is gezamenlijk inkopen ook indien je minimaal samen inkoopt. Volgens mij is in Duitsland het nog steeds aardig verdeelt aldus de Duitse Inkopers die ik gesproken heb. Ben benieuwd.

 • Anoniem | 03-12-2014 om 09:46

  Duitsland doet op grote schal samen de inkoop. Er zijn kleine gezondheidscentra waar je kleine en grote hulpmiddelen kan kopen, maar doen dit vaak wel uitbesteden aan grote leveranciers. Annika Langhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.