Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
08
01
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Grondstoffen
Soort:

Zwakke PMI voorbode voor dalende grondstofprijzen

Prijzen van grondstoffen zullen waarschijnlijk dalen in de komende twaalf maanden. De meeste commodities maken één of twee prijscorrecties naar boven, maar deze oplevingen zijn slechts van korte duur. Dit voorspelt Tom Bundgaard, hoofdanalist van Kairos Commodities, dat momenteel in samenwerking met onder meer NEVI een groot Europees onderzoek uitvoert naar commodity risk management.

Bundgaard komt in een interview met Procurement Leaders met zijn voorspelling na bestudering van de maandelijkse, wereldwijde PMI-cijfers. Voor het voorspellen van individuele grondstofprijzen zegt hij te vertrouwen op gedetailleerde modellen waarin verschillende factoren zijn meegewogen. Maar generaliserend valt te zeggen dat de prijzen uiteindelijk vooral de macrotrends volgen.

Neergang houdt aan
Na een dubbele top in PMI-cijfers in 2010 en 2011 is er sindsdien vooral sprake geweest van een neergaande trend, die steeds weerspiegeld werd in grondstofprijzen. De afname van de PMI en het zakken van de index door de belangrijke grens van 50 punten in de zomer van 2012 is een teken van verzwakte economische activiteiten. Volgens Bundgaard houdt een dergelijke neergaande trend altijd enige tijd aan en het is dan ook niet onrealistisch te verwachten dat 2013 een zwakke PMI laat zien, zwakke groeicijfers in de wereldeconomie en als gevolg daarvan, zakkende grondstofprijzen.

Kortstondige oplevingen
Bundgaard: “Prijzen hebben de neiging nooit in een rechte lijn te dalen, dus verwacht hetzelfde voor 2013. De meeste prijzen van commodities zullen één of twee kortstondige oplevingen doormaken en telkens moet daar goed mee worden omgegaan. Maar we verwachten dat de algemene trend een neergaande is.” Pas als de PMI duidelijk weer boven de vijftig uitkomt, dan is dit volgens de analist een dynamisch signaal dat er een nieuwe situatie in grondstofprijzen ontstaat. “Tot die tijd hebben we te maken met een macro-economie waarin grote economieën moeite hebben om hun momentum te herpakken en waarin we moeten anticiperen op een prijstrend die hier een weerspiegeling van is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.