Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
06
13
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Koos Plegt
Dossier: Economie
Soort:

Zwakkere groei mondiale energievraag

De groei van het wereldwijde energieverbruik zwakt af. Dit komt vooral door het stagnerende olieverbruik. De vraag naar andere energiebronnen, vooral steenkool, neemt juist sterk toe.

 
Jaarlijks doet energiebedrijf BP onderzoek naar het wereldwijde energieverbruik. Uit het laatste rapport komt naar voren dat de groei van de energieconsumptie afremt; een effect van een zwakke economische groei en een grotere internationale focus op het reduceren van energieverbruik. De gemeten groei van 1,8 procent komt lager uit dan het tienjarige gemiddelde van 2,6 procent. 
 
Extra vraag uit India en China
Niet alleen is er sprake van een zwakke groei, ook is het de vierde keer in vijf jaar tijd dat het energieverbruik in OECD-landen (ontwikkelde economieën) daalt. Alleen in 2010 was er sprake van een opleving na het crisisjaar 2009. In de 34 OECD-landen, waaronder Nederland, daalde het energieverbruik in 2012 gemiddeld met 1,2 procent. De grootste daling werd gemeten in de Verenigde Staten: 2,8 procent. Daar tegenover staat een stijgende energieconsumptie van 4,2 procent in niet-OECD-landen. Maar ook dat is nog altijd ruimschoots onder het tienjarige gemiddelde van 5,3 procent. In volume gemeten was 90 procent van de extra vraag in deze groep landen afkomstig uit China en India.

Olie blijft de belangrijkste energiebron, maar het marktaandeel hiervan zakt nu al 13 jaar op rij. Sinds BP in 1965 begon met het jaarlijks meten van het internationale energieverbruik was het aandeel zelfs nog nooit zo laag als in 2012. In volume gemeten stijgt de vraag naar olie weliswaar licht, maar de afname van andere energievormen (vooral steenkool en gas) groeit harder. Met name het gebruik van steenkool neemt toe en het marktaandeel hiervan (30 procent) kan in de komende jaren dat van olie (33,1 procent) overstijgen.  

 

Contrasten
Tussen landen en regio's zijn sterke contrasten te zien in het energieverbruik in bepaalde categorieën. Zo is er een groeiende vraag naar steenkool in Europa en vooral China, maar nam als gevolg van lage gasprijzen en marktregulering door de overheid het gebruik van steenkool juist af in de Verenigde Staten. Het aandeel van nucleaire energie daalde wereldwijd met 6,9 procent, maar bijna de gehele daling valt toe te schrijven aan het sluiten van kerncentrales in Japan na de aardbeving en tsunami in 2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.