Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
07
04
15
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Koen Bugter
Dossiers: Grondstoffen, Inkoop
Soort:

Zwitserse kaasproducenten verlagen prijzen

Zwitserse kaasproducenten verlagen prijzen

Zwitserse kaasproducenten worden gedwongen de prijzen te verlagen, nu het melkquotum is geschrapt. De verwachte hogere Europese melkproductie biedt meer ruimte voor het maken van kaas, waardoor de Zwitsers kaas het moeilijker krijgt. Door de dure Zwitserse franc ten opzichte van de euro moet de kaas ook nog eens concurreren met een discount Emmentaler uit Duitsland. Buitenlandse kaasinkopers zijn genoodzaakt de prijs voor Zwitserse kaas  te verhogen.

Zware tijden liggen voor de Zwitserse kaasmarkt in het verschiet, zo meldt de directeur van het handelsgroep Zwitserland Chees marketing aan Bloomberg.  De concurrentie heeft de kans gegrepen om de prijzen te verlagen. Mede hierdoor is de export van Emmentaler kaas vorig jaar al met 17 procent gedaald. Dat schrijft boerenbusiness.nl.

Buurlanden 
Daarbij is ook de import van goedkopere zuivelproducten in Zwitserland ook nog eens toegenomen. Kaas is het belangrijkste agrarische exportproduct voor Zwitserland met een uitvoer van ruim 68.000 ton in 2014. Hiervan gaat een groot deel naar de buurlanden Italië, Duitsland en Frankrijk. 

Melkquotum
Het verdwijnen van het melkquotum heeft niet alleen gevolgen voor de Zwitserse kaas. In Nederland zit er geen rem meer op de hoeveelheid melk dat een boer produceert. Boeren in Nederland hebben in 2013 en 2014 al zo’n 5% meer gemolken, wat zorgde voor een historisch lage melkprijs en een boete uit Brussel. Dit jaar verwacht Jan van Beekhuizen, sectormanager melkveehouderij bij Rabobank, dat met het afschaffen van het melkquotum opnieuw 5% meer gemolken zal worden. De komende vijf jaar zal de melkproductie met 15% stijgen. 

Door Koen Bugter
Journalist Koen Bugter (1982) werkt nu zo'n achttien jaar in de journalistiek en werkte vooral als verslaggever voor verschillende omroepen in Hilversum waaronder BNN, AvroTros en KRO-NCRV. Voor inkopers-cafe.nl krijgt hij graag de onderste steen boven. Heeft u tips voor Bugter? U kunt hem mailen via: koen@inkopers-cafe.nl of via twitter volgen: @koenbugter

Reacties:

  • Anoniem | 05-07-2015 om 10:56

    Hei Hans! Als ich das Thomy Foto sah dachte isch schon, du we4rst weeidr zurfcck! Aber offensichtlich gefe4llt dir die Reise (immer) noch, schf6n! Eure Berichte sind super, bitte weiter so Auch wenn ich mich nicht oft melde, verfolge ich diese gerne. Viel Spass noch! Michi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.